Novinky, články

Studie energetické náročnosti provozu sušárny ovoce

Studie energetické náročnosti provozu sušárny ovoce

V tomto týdnu jsme dokončili studii společnost Petruska, která je jednou z největších tuzemských B2B (produt je dále využíván pro výrobu musli tyčinek apod.) sušáren ovoce. V první fázi jsme provedli komplexní analýzu energetických vstupů dle mezinárodní metodiky GHG Protocol. Tato analýza nám umožnila identifikovat klíčové faktory ovlivňující uhlíkovou stopu výroby 1 kg sušeného ovoce a navrhnout opatření k jejímu snížení.

Jednou z nejvýznamnějších konkurenčních výhod společnosti je fakt, že pro provoz své sušárny kompletně využívá energii ze sousední bioplynové stanice. Tato strategie nejenže snižuje závislost na tradičních zdrojích energie, ale také výrazně omezuje emise skleníkových plynů spojené s výrobou sušených plodů.

Při naší analýze jsme zkoumali celkový proces výroby od sušení ovoce po balení a distribuci. Identifikovali jsme úrovně energetické efektivity a ve spolupráci s vedením společnosti navrhli postup, jak minimalizovat emise skleníkových plynů. 

Spolupráce se společností Petruska nám poskytla jedinečnou příležitost přispět k udržitelnějšímu provozu a posílit jejich pozici a zdůraznit konkurenční výhodu na trhu prostřednictvím zelenějšího podnikání. Oceňujeme vizi společnosti a jsme hrdi, že můžeme být klíčovým partnerem při snižování jejich ekologické stopy a podporování jejich odpovědného přístupu k životnímu prostředí.